Wetenschappelijke stage duurzame voeding & klinische leefstijl

Wetenschappelijke stage duurzame voeding & klinische leefstijl

 

  • Stijn Lathouwers
    Stijn Lathouwers · 1 · Wetenschappelijke stage duurzame voeding & klinische leefstijl

     

    Project Stageopdracht

    Start Maart 2024

    Duur 5 maanden

    Locatie Radboudumc. Geert Grooteplein Zuid 10, 6525 GA Nijmegen

    Aantal studenten 1

    Benodigd MSc Student: Nieuwsgierig, zelfstandig, proactief, patiëntgericht, Nederlandssprekend

    Supervisie Sabien van Exter, PhD kandidaat

    Manon van den Berg, Diëtist en Themaleider Voeding

    Beschrijving

    De stage werkzaamheden bedragen een combinatie van de praktische uitvoering van wetenschappelijk onderzoek, en het uitvoeren van jouw eigen stageonderzoek waar je jouw eigen data ook gaat analyseren en in een verslag opschrijven. Je krijgt de kans om zelfstandig en onder begeleiding aan je eigen project te werken, en daarnaast mee te draaien in een grotere gerandomiseerde studie met veel patiëntencontact.

    1. Duurzame voeding

    Gezonde en duurzame voeding zijn belangrijke maatschappelijke thema’s. Het internationale EAT-Lancet rapport (Willett et al., 2019) biedt een gefundeerd perspectief op een gezond en duurzaam menu om bijna 10 miljard mensen in 2050 gezond te voeden, met de nadruk op een meer plantaardig voedingspatroon. Het belang van meer groenten, fruit en vezels voor de bevordering van de gezondheid wordt benadrukt, terwijl (rood) vlees in verband wordt gebracht met diverse gezondheidsrisico's, waaronder darmkanker, diabetes, beroertes en longkanker.

    De eiwittransitie, gericht op het vervangen van dierlijke eiwitten door meer plantaardige varianten, vormt een cruciaal aspect van deze verschuiving. In het bijzonder hebben patiënten tijdens ziekteperiodes, vooral rondom chirurgische of oncologische behandeling, oudere patiënten, en degenen met een risico op ondervoeding, vaak een verhoogde eiwit- en energiebehoefte. Plantaardige voeding, hoewel gezond, bevat vaak minder kwalitatief eiwit, wat aanpassingen in het soort en de hoeveelheid voeding vereist. Het is belangrijk om rekening te houden met de wensen en behoeften van patiënten bij het beoordelen van de haalbaarheid van de eiwittransitie binnen de zorg.

    Jij voert een kwalitatief onderzoek uit om inzicht te verkrijgen in de voorkeuren en behoeften van patiënten met betrekking tot voedselkeuze, smaak, portiegrootte, verdraagzaamheid en informatievoorziening met betrekking tot een duurzamer en meer plantaardig voedingsaanbod.

    1. FITFOOD

    Meehelpen bij de uitvoering van een klinische studie. Het screenen, begeleiden en meten van oudere klinische patiënten die meedoen aan de FITFOOD studie. De FITFOOD studie gebruikt voeding (eiwitrijk + vitamine D) en beweging om fysieke prestaties te verbeteren. De metingen bestaan daarnaast uit het meten van spierkracht, vetvrije massa, voedingstoestand, beweging, activiteiten van dagelijks leven, kwaliteit van leven, klinische resultaten en haalbaarheid.

    Tijdens de stage zal je begeleid worden door diëtist en themaleider voeding dr. Manon van den Berg en PhD kandidaat Sabien van Exter.

    1ste contact person 2de contact person

    Sabien van Exter Manon van den Berg

    Sabien.vanexter@raboudumc.nl Manon.vandenberg@radboudumc.nl

     


Reacties toevoegen is niet mogelijk

Partners van de MFVN