Verslavingsgeneeskunde

Workshop Verslavingsgeneeskunde KNMG (MiAM)

Verslaving speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. De verslaving aan opiaten en pijnstillers neemt toe. Cocaïnegebruik wordt als veel normaler beschouwd dan twintig jaar geleden. Steeds meer mensen melden zich met een verslaving, maar tegelijkertijd is er in Nederland een tekort aan verslavingsartsen: landelijk zijn er ongeveer 200 artsen, in de regio Nijmegen ongeveer tien. En dit terwijl er vraag is naar veel meer verslavingsartsen. Verslaving is hoog-complexe zorg, te vergelijken met een ingewikkelde puzzel: wat gaat er in iemands hoofd om, is er sprake van psychiatrische problematiek, welke lichamelijke verschijnselen treden op en welke werking heeft medicatie? Als verslavingsarts leer je al die puzzelstukjes op de juiste plek te leggen.

 

De opleiding tot verslavingsarts is een postacademische tweejarige master die je alleen bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc in Nijmegen kunt volgen. Als toekomstig verslavingsarts leer je de nieuwste wetenschappelijke inzichten in de verslavingsgeneeskunde en pas je jouw kennis en vaardigheden toe in kenmerkende beroepssituaties. Je volgt één dag per week onderwijs in Nijmegen, de andere drie of vier dagen werk je in de praktijk.

 

In september starten we met een nieuwe lichting AIOS die deze master gaan volgen. Aanmelden voor de vervolgopleiding tot verslavingsarts kan tot in april. Kijk voor alle informatie op onze website (link). Hier kun je jezelf ook aanmelden. https://www.radboudumc.nl/verslavingsarts