Vasculaire geneeskunde

Workshop - Internist vasculaire geneeskunde

Sinds eind 2019 ben ik met veel plezier plaatsvervangend opleider in de regio OOR-ON.

Mijn eigen opleiding staat voor nog goed voor de geest, hoewel dat alweer enige jaren geleden is. Na de opleiding Geneeskunde in Nijmegen kwam ik na een periode als A(n)ios in het Diaconessehuis in Arnhem (huidig ziekenhuis Rijnstate) in de regio Nijmegen in opleiding bij toenmalig opleider Prof. Jos van der Meer. Alhoewel ik voor mijn coschappen een voorkeur had voor Kindergeneeskunde, was ik na het coschap Interne Geneeskunde - destijds nog 12 weken – verkocht aan dit vak. Beide specialismen hebben een brede kijk op de patiënt en het stellen van de diagnose vereist een analytische tactiek met aandacht voor verdieping, alleen de leeftijd verschilt. 

Als co-assistent was de allereerste patiënt die ik zag in de kliniek een patiënt met een trombosebeen, die zoals toen gebruikelijk een week aan de heparinepomp lag. Bij de grote visite had ik me helemaal verdiept in de diagnose, behandeling en follow-up. Hier is mijn liefde voor veneuze trombo-embolie denk ik geboren en heb ik later gekozen voor promotie-onderzoek bij patiënten met een trombosebeen en risico op het post-trombotisch syndroom.

Bij de afronding van de opleiding in 2000 was de opleiding nog zo georganiseerd dat de verdere specialisatie hierna volgde. Ik heb 3 jaar in duoconstructie met een collega de differentiatie tot Internist-vasculaire geneeskundige gedaan naast het onderzoek. Sindsdien ben ik al jarenlang actief binnen de vakgroep op dit onderwerp als staflid met deze expertise. 

De afgelopen jaren heb ik naast de patiëntenzorg en onderwijs diverse managementtaken gehad in de kliniek en polikliniek en ook heb ik jarenlang gewerkt als intern auditor.  Al die tijd heb ik me ook aangetrokken gevoeld tot de opleiding en toen in 2019 de vacature van plaatsvervangend opleider vacant werd heb ik dan ook mijn aangegeven dat ik dit graag zou willen invullen.

Wat ik leuk vind als opleider is dat we continu bezig met het aanpassen en vernieuwen van de opleiding in de landelijke en lokale ontwikkelingen en kijken hoe het beter kan. We hebben hierbij veel contact met de AIOS en iedere dag leer je van elkaar. Ik vind het belangrijk dat onze AIOS zich gezien en gehoord voelen in een belangrijke periode van hun leven en ontwikkeling. Het levert me veel energie op om hen hierin te begeleiden. De selectie bij de sollicitatieprocedure is enerzijds erg leuk, zoveel jonge talenten en zoveel sprankelende personen, die nog aan het begin van hun carrière staan. 

Anderzijds is het minder leuk omdat je een deel hiervan helaas toch moet teleurstellen, niet omdat we ze geen geschikte toekomstige internist vinden, maar omdat we helaas maar een aantal mogen toelaten. Wat voor mij belangrijk is welke competenties nog te ontwikkelen zijn, maar vooral ook hoe iemand als persoon is en wat hij/zij kan bijdragen aan onze opleiding.

Dan nog een persoonlijke noot: ik heb een gezin met 4 kinderen, waarvan 3 studeren (Klinische Technologie en Geneeskunde) en de jongste in een tussenjaar gaat uitzoeken welke studie bij haar past. In mijn vrije tijd hou ik wandelen, lezen, modern ballet, theater en concerten bezoeken en reizen. Ook vind ik het leuk om filmpjes te maken bijv. voor onze Jonge Klarendag, de viering van de afronding van de opleiding tot internist. 

Edith_klappe.png
Dr Edith Klappe

Partners van de MFVN