Radiologie & Nucleaire geneeskunde

Workshop - Radiologie & Nucleaire geneeskunde

Radiologie: Een vak met visie

De radioloog is een ondersteunend technisch specialist in de breedste zin van het woord en is betrokken bij de verschillende facetten van het diagnostische traject. Daarmee heeft de radiologie een centrale rol in vele zorgpaden maar ook bijvoorbeeld in de spoedzorg. In toenemende mate is de radioloog ook therapeutisch bezig. Zo doet de radioloog steeds meer minimaal invasieve ingrepen beeldgestuurd (stentplaatsingen of ablaties) of middels nucleaire toepassingen (jodium behandelingen of lever embolisaties). De radioloog heeft vele modaliteiten ter beschikking (echo, CT, MRI, PET, SPECT etc.) waarmee hij een actieve klinische gesprekspartner is voor nagenoeg alle medisch specialismen, zoals bijvoorbeeld in het multidisciplinaire overleg.

De radioloog is technisch geïnteresseerd, communicatief vaardig, zowel denker als doener. De opleiding radiologie duurt 5 jaar. Sinds 2015 zijn de opleidingen radiologie en nucleaire geneeskunde landelijk gefuseerd. In de eerste 2,5 jaar van de opleiding wordt de basis gelegd en maak je kennis met de volle breedte van het vak. In de tweede (differentiatie) fase kun je je toeleggen op een deelgebied: abdomen, cardiothoracaal, musculoskeletaal, pediatrie, mamma, interventie, neuro en hoofdhals, of nucleaire geneeskunde. In de OOR-ON werken wij samen met het Rijnstate en het Jeroen Bosch ziekenhuis. De afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde in het Radboudumc biedt expertise op alle deelgebieden, en voor de aios mogelijkheden voor individuele ontwikkeling.

De radiologie is een vak dat constant in beweging is, door zowel wetenschappelijk onderzoek als technische vooruitgang. In de workshop zul je nader kennis maken met wat het vak behelst, vooral in de praktijk en welke aanloop gekozen kan worden om in opleiding te komen. Voorts zullen ontwikkelingen in het vakgebied besproken worden die ertoe leiden dat de rol van de radioloog belangrijk, maar ook dynamisch is.

Marcel.png
Dr Marcel Janssen

Partners van de MFVN