Ouderengeneeskunde

Workshop - Ouderengeneeskunde 


Ben je basisarts en wil je je (verder) specialiseren? Los je graag complexe medische vraagstukken op, zoek je dynamiek in je werk en houd je van het regisseren van multidisciplinaire zorg? Dan is het specialisme ouderengeneeskunde misschien iets voor jou!

Als specialist ouderengeneeskunde kijk je naar de patiënt in zijn totaliteit. Meestal zijn dat kwetsbare ouderen met dementie of complexe chronische aandoeningen, maar soms ook jongere patiënten. Zij wonen in een verpleeghuis of thuis. Je voert de regie over hun multidisciplinaire zorg en werkt samen met (para)medici en zorgprofessionals. Dat doe je in loondienst of zelfstandig. Je kunt volop doorgroeien, zowel in medisch leiderschap als in wetenschap of specialisatie. Door de dubbele vergrijzing blijft de vraag naar specialisten ouderengeneeskunde toenemen. De overheid heeft niet voor niets het aantal opleidingsplaatsen verhoogd. Er zijn 260 opleidingsplaatsen voor 2022, waarvan 70 in Nijmegen.

Aios ouderengeneeskunde

De opleiding tot specialist ouderengeneeskunde is een voltijdstudie van drie jaar, inclusief stages. Als aios ouderengeneeskunde heb je vier dagen praktijk en één dag cursorisch onderwijs. Je doet op vier plekken praktijkervaring op: een verpleeghuis, GGZ-instelling, ziekenhuis en een keuzestage. In sommige gevallen kun je de opleiding in deeltijd volgen en kun je vrijstellingen krijgen op basis van je werkervaring en competenties. Als aios ouderengeneeskunde ben je in dienst bij de SBOH. Dit staat garant voor een goed salaris en prima arbeidsvoorwaarden.

Iedere week is er een terugkomdag op het instituut, waarin je je ervaringen en casuïstiek bespreekt, communicatieve vaardigheden oefent en je verdiept in kritische beroepssituaties van de SO.  Meer informatie over de opleiding is te vinden in deze folder of op de site www.ouderengeneeskunde.nu

In de workshop geven we een duidelijk beeld van het dagelijks werk van de specialist ouderengeneeskunde. Je zult zien dat het een uitdagend vak is! En er wordt ingegaan op de verschillen met het vak van klinisch geriater.

Ook wordt informatie gegeven over de opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde en de mogelijkheid om een opleidingsplaats en werk te vinden in deze sector. In de komende periode zijn veel vacatures te verwachten.

Afbeelding3.jpg
Rafke Schoffelen, AIOS SO 1e jaar
Afbeelding4.jpg
Kathryn Welford, AIOS SO 2e jaar

Partners van de MFVN