Kindergeneeskunde

Workshop - Kindergeneeskunde


Wie zijn wij?

Nina van Sprang: 4e jaars AIOS kindergeneeskunde, voorheen als ANIOS kindergeneeskunde gewerkt in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Het mooiste aan het vak kindergeneeskunde vind ik de afwisseling in communicatie met en begeleiding van zowel ouders als kind. 

Michelle van Peperstraten: 3e jaars AIOS kindergeneeskunde, voorheen als ANIOS kindergeneeskunde gewerkt in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen) en als ANIOS op de PICU (Radboudumc). Bijzondere interesse in acute kindzorg.

Ester Coolen: Academisch algemeen kinderarts en plv opleider Kindergeneeskunde Amalia kinderziekenhuis, Radboudumc. Aandachtsgebieden zijn Opleiding & Onderwijs en kindzorg voor kinderen met erfelijke en aangeboren aandoeningen.

Wat is ons specialisme?

De Kindergeneeskunde is nog een betrekkelijk jong en dynamisch vak. Dat wil zeggen dat het vak pas in de vorige eeuw goed tot ontwikkeling gekomen is e nog steeds een razendsnelle ontwikkeling doormaakt, met al mogelijkheden die genetisch onderzoek en personalized medicine met zich meebrengen.                                De kindergeneeskunde is een zeer breed en divers vakgebied en biedt binnen het specialisme tal van differentiatie en profileringsmogelijkheden. Alhoewel kindergeneeskunde als een beschouwend vak wordt gezien, zijn kinderartsen vaak betrokken bij de acute opvang van kinderen op de spoedeisende hulp of verloskamers. Als kinderarts ben je flexibel en heb je oog voor het kind in zijn omgeving. Er wordt veel verwacht van je communicatieve vaardigheden naar zowel kinderen als ouders en uiteraard teamvaardigheden, omdat de kindzorg, zowel acuut als chronisch, bij uitstek vraagt om een multidisciplinaire benadering en goede coördinatie en samenwerking.

Wat gaan we vertellen?

Kort zullen we iets vertellen over de ontwikkeling van het specialisme Kindergeneeskunde. Daarna zullen we een aantal facetten van de kindergeneeskunde laten zien. De arts-assistenten lichten hun werkzaamheden binnen de kindergeneeskunde toe en nemen jullie mee in ‘een dag van de arts-assistent Kindergeneeskunde’. We zullen iets vertellen over de opleiding Kindergeneeskunde en wat belangrijk is om te weten als je in opleiding tot kinderarts wilt komen. 

Partners van de MFVN