Kindergeneeskunde

Workshop Kindergeneeskunde door Elske Bijker, Willemien de Vries en Janiëlle van Alfen


Janiëlle van Alfen: Ik ben kinderarts-endocrinoloog. Ik behandel bijvoorbeeld veel kinderen met groeistoornissen of problemen in de puberteitsontwikkeling. Meisjes met het syndroom van Turner hebben mijn specifieke interesse. Als opleider ben ik intensief betrokken bij de opleiding van arts-assistenten kindergeneeskunde, dit is ontzettend leuk om te doen. Daarnaast ben ik graag betrokken bij onderwijs. Ik heb 4 kinderen in de leeftijd tussen 9-14 jaar en ik houd van hardlopen en pianospelen.

image4.jpg

Wat is ons specialisme?

De Kindergeneeskunde is nog een betrekkelijk jong vak. Dat wil zeggen dat het vak pas in de vorige eeuw goed tot ontwikkeling gekomen is. De kindergeneeskunde is een zeer breed vakgebied en biedt binnen het specialisme tal van differentiatie en profileringsmogelijkheden. Alhoewel kindergeneeskunde vaak als een beschouwend vak wordt gezien, zijn kinderartsen vaak betrokken bij de acute opvang van kinderen op de spoedeisende hulp of verloskamer. Als kinderarts ben je flexibel en heb je oog voor het kind in zijn omgeving. Er wordt veel verwacht van je communicatie-vaardigheden.

Wat gaan we vertellen?

ort zullen we iets vertellen over de ontwikkeling van het specialisme Kindergeneeskunde. Daarna zullen we een aantal facetten van de kindergeneeskunde laten zien. De arts-assistenten lichten hun werkzaamheden binnen de kindergeneeskunde toe en nemen jullie mee in ‘een dag van de arts-assistent Kindergeneeskunde’. We zullen iets vertellen over de opleiding Kindergeneeskunde en wat belangrijk is om te weten als je in opleiding tot kinderarts wilt komen.