Interne geneeskunde

Workshop - Interne geneeskunde

Sinds eind 2019 ben ik met veel plezier plaatsvervangend opleider in de regio OOR-ON.

Mijn eigen opleiding staat voor nog goed voor de geest, hoewel dat alweer enige jaren geleden is. Na de opleiding Geneeskunde in Nijmegen kwam ik na een periode als A(n)ios in het Diaconessehuis in Arnhem (huidig ziekenhuis Rijnstate) in de regio Nijmegen in opleiding bij toenmalig opleider Prof. Jos van der Meer. Alhoewel ik voor mijn coschappen een voorkeur had voor Kindergeneeskunde, was ik na het coschap Interne Geneeskunde - destijds nog 12 weken – verkocht aan dit vak. Beide specialismen hebben een brede kijk op de patiënt en het stellen van de diagnose vereist een analytische tactiek met aandacht voor verdieping, alleen de leeftijd verschilt. 

Als co-assistent was de allereerste patiënt die ik zag in de kliniek een patiënt met een trombosebeen, die zoals toen gebruikelijk een week aan de heparinepomp lag. Bij de grote visite had ik me helemaal verdiept in de diagnose, behandeling en follow-up. Hier is mijn liefde voor veneuze trombo-embolie denk ik geboren en heb ik later gekozen voor promotie-onderzoek bij patiënten met een trombosebeen en risico op het post-trombotisch syndroom.

Bij de afronding van de opleiding in 2000 was de opleiding nog zo georganiseerd dat de verdere specialisatie hierna volgde. Ik heb 3 jaar in duoconstructie met een collega de differentiatie tot Internist-vasculaire geneeskundige gedaan naast het onderzoek. Sindsdien ben ik al jarenlang actief binnen de vakgroep op dit onderwerp als staflid met deze expertise. 

De afgelopen jaren heb ik naast de patiëntenzorg en onderwijs diverse managementtaken gehad in de kliniek en polikliniek en ook heb ik jarenlang gewerkt als intern auditor.  Al die tijd heb ik me ook aangetrokken gevoeld tot de opleiding en toen in 2019 de vacature van plaatsvervangend opleider vacant werd heb ik dan ook mijn aangegeven dat ik dit graag zou willen invullen.

Wat ik leuk vind als opleider is dat we continu bezig met het aanpassen en vernieuwen van de opleiding in de landelijke en lokale ontwikkelingen en kijken hoe het beter kan. We hebben hierbij veel contact met de AIOS en iedere dag leer je van elkaar. Ik vind het belangrijk dat onze AIOS zich gezien en gehoord voelen in een belangrijke periode van hun leven en ontwikkeling. Het levert me veel energie op om hen hierin te begeleiden. De selectie bij de sollicitatieprocedure is enerzijds erg leuk, zoveel jonge talenten en zoveel sprankelende personen, die nog aan het begin van hun carrière staan. 

Anderzijds is het minder leuk omdat je een deel hiervan helaas toch moet teleurstellen, niet omdat we ze geen geschikte toekomstige internist vinden, maar omdat we helaas maar een aantal mogen toelaten. Wat voor mij belangrijk is welke competenties nog te ontwikkelen zijn, maar vooral ook hoe iemand als persoon is en wat hij/zij kan bijdragen aan onze opleiding.

Dan nog een persoonlijke noot: ik heb een gezin met 4 kinderen, waarvan 3 studeren (Klinische Technologie en Geneeskunde) en de jongste in een tussenjaar gaat uitzoeken welke studie bij haar past. In mijn vrije tijd hou ik wandelen, lezen, modern ballet, theater en concerten bezoeken en reizen. Ook vind ik het leuk om filmpjes te maken bijv. voor onze Jonge Klarendag, de viering van de afronding van de opleiding tot internist. 

Edith_klappe.png
Dr Edith Klappe


Na enige jaren als plaatsvervangend opleider te hebben gefunctioneerd binnen het opleidingsteam interne geneeskunde mag ik sedert 2019 hoofdopleider interne geneeskunde zijn. Ik doe dat met veel plezier, enerzijds omdat ik omringd ben door een enthousiaste groep mensen die dedicated een belangrijk deel van hun werk en tijd besteden aan het optimaliseren van de opleiding tot internist waarmee het heerlijk werken is en anderzijds ik me bevoorrecht voel om dagelijks om te gaan met innovatieve en begeesterde jonge mensen die in de kracht van hun leven zich vol overgave storten op deze opleiding. 

Het opleiderschap is me niet per se met de paplepel ingegoten en was ook niet iets wat ik als carrièreperspectief voor ogen had maar veel meer een uitvloeisel van mijn voorliefde voor onderwijs en communicatie.

Ik ben mijn opleiding begonnen in 1982 op de toen nog Katholieke Universiteit Nijmegen en al heel vroeg in de opleiding was het voor mij duidelijk dat de beschouwende vakken me beter op het lijf geschreven waren dan de snijdende vakken. De (patho)fysiologie in het bijzonder de nier(patho)fysiologie was mijn eerste liefde en dat heb ik eigenlijk nooit meer losgelaten. Mijn innerlijke drang om dit te begrijpen en te kunnen uitleggen waren de eerste stappen op weg naar een mede op onderwijs gerichte (universitaire) carrière. 

Om me als zodanig te kunnen ontwikkelen was een vervolgstap als medisch specialist noodzakelijk. De sollicitatie destijds herinner ik me als een gesprek van 5 min met de hoogleraar interne geneeskunde Prof. Van ’t Laar; over assessments, 2e gesprekken e.d. kan ik me niets heugen maar werd eigenlijk direct aangenomen waarbij onze gezamenlijke voorliefde voor basketballen wellicht zal hebben geholpen.

Na mijn start in Tilburg vervolgde ik mijn opleiding tot internist in het (toen nog) St. Radboudziekenhuis. Inmiddels had ik mijn eerste liefde “de nier” ingeruild voor “diabetes” en deze combinaties van liefde bleek de basis te zijn voor een promotietraject naar “microvasculaire afwijkingen bij type 1 diabetes mellitus” waarbij gekeken werd naar renale complicaties bij type 1 diabetes mellitus. Tijdens dit promotietraject heb ik mijn opleiding tot internist onderbroken om deze uiteindelijk af te ronden en direct daarna nog door te gaan voor een 2-jarige opleiding tot nefroloog. Deze “basis” is de reden dat ik momenteel als internist-nefroloog werkzaam ben nog steeds in het nu geheten Radboudumc op de afdeling interne geneeskunde in de sectie diabetes én de afdeling nierziekten met als aandachtspunten (renale) complicaties bij diabetes mellitus alsook glucoseontregelingen bij nieraandoeningen alsook posttransplantatie. Deze job mag ik combineren met het opleiderschap als voornoemd.

Ik beleef iedere dag heel veel plezier in mijn werk wat volgens mij ook de basis moet zijn om het allemaal vol te kunnen houden. Daarnaast ga ik ’s avonds ook weer met heel veel plezier naar huis naar mijn echtgenote en 3 kinderen (die overigens (bijna) het huis uit zijn). Ook dit laatste acht ik van heel groot belang om het allemaal vol te kunnen houden, sterker nog is wellicht zelfs voorwaardelijk voor een optimaal functioneren.

Mijn schaarse vrije tijd mag ik heel graag besteden aan sport (tennis, fietsen, zwemmen) maar af en toe eens languit op de bank en even niets doen wordt ook zeer gewaardeerd.

Gerald_Vervoort.png
Dr. Gerald Vervoort

Partners van de MFVN