Huisartsengeneeskunde

Workshop - Huisartsengeneeskunde door Floris van de Laar en Twan Kortz

Vind jij eigenlijk alle vakgebieden leuk? Vind jij kinderen leuk, of juist ouderen? Vind je het leuk en spannend om met onzekerheid om te gaan? Heb je een brede interesse?  Weet je niet wat je moet kiezen? Dan is het huisartsen vak vast iets voor jou!

Het huisartsen vak is zeer gevarieerd. Van jong tot oud, snijdend of juist psychische problemen. Zo ben je het ene consult een zondagsarmpje aan het reponeren, vervolgens help je iemand met zijn burn-out klachten. De volgende patiënt zit alweer te wachten, zij heeft een vervelend bultje die ze graag weggehaald wil hebben. Vervolgens komt meneer Jansen voor zijn diabetes jaarcontrole. Je kent hem na al die jaren goed, en weet dat hij maar blijft snoepen en het niet zo nauw neemt met zijn medicatie. Hoe ga je dit aanpakken?

Afwisseling en een breed takenpakket zijn kenmerkend voor het huisartsenvak. Je moet echter wel tegen wat onzekerheid kunnen. Er is namelijk lang niet altijd (direct) een diagnose. Je leert om je handelen te vormen en te toetsen aan wat bekend is uit de literatuur. Daarnaast moet je leren vertrouwen op je kennis en ervaring, en gebruik je je communicatievaardigheden om samen met de patiënt een plan te maken wat doelmatig én veilig is. Niet alleen de klacht maar ook de context ervan is erg belangrijk. 

Tijdens deze workshop presenteren wij een dag uit de praktijk. Hieruit zal duidelijk worden wat een huisarts doet, welke kennis en vaardigheden nodig zijn en hoe je dit allemaal kunt leren. 

Wie zijn wij? Floris van de Laar is huisarts in Lent en 2 dagen per week werkzaam in onderzoek en onderwijs binnen het Radboud UMC. Hij combineerde zijn huisartsopleiding met een promotieonderzoek naar voeding en type 2 diabetes. Hij woont met zijn vrouw en 2 kinderen in Nijmegen.

Twan Kortz is derdejaars huisarts in opleiding en werkt het laatste jaar van zijn opleiding in Lent. Hij woont samen met zijn vriendin in Nijmegen. Na het afronden van zijn studie heeft hij ervaring opgedaan als arts-assistent heelkunde, orthopedie en ouderengeneeskunde. 


Afbeelding1.jpg
huisarts Dr. Floris van de Laar
Afbeelding2.jpg
Drs. Twan Kortz, 3e jaars AIOS huisartsgeneeskunde

Partners van de MFVN