Workshop Geriatrie door Anne Verstraten

“Wat is dat dan, een geriater? Vaak nog moet ik uitleggen wat ik nou precies doe. Ik zeg dan altijd dat ik specialist ben voor alle ouderen met complexe problemen, in het ziekenhuis. We worden breed opgeleid – twee jaar interne geneeskunde, twee jaar geriatrie, een neurologie- en ouderenpsychiatriestage. Tijdens de opleiding leer je om een patiënt volledig in kaart te brengen: hoe functioneert iemand, naast zijn lichamelijke problemen? Wat zijn wensen en doelen, en past diagnostiek en behandeling in dat plaatje?

pasted_image_0.png
Dr. Liesbeth Peters-Bax, opleider

We behandelen acuut zieke ouderen op onze afdeling, waar patiënten liggen met alles van sepsis tot fracturen. Ons consultenteam staat andere afdelingen bij als ze vragen hebben over ouderen op hun afdeling. Op de polikliniek zien we patiënten met bijvoorbeeld geheugen- of valproblematiek. Steeds meer werken we ook samen met andere specialisten: bijvoorbeeld bij de TAVI’s (aortaklepvervangingen) en oudere oncologische patiënten. Kunnen zij deze behandeling aan? Zijn er risico’s waar we vooraf wat aan kunnen doen? En belangrijk: bereiken we met deze behandeling wat de patiënt wil?

Kortom een breed vak dat volop in beweging is, en waar we gepassioneerde collega’s in de toekomst goed kunnen gebruiken!