Arts Verstandelijk Gehandicapten

Workshop - Arts Verstandelijk Gehandicapten

Wat doet de arts VG?

De arts VG levert medische zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Van peuters tot hoogbejaarden en van zeer ernstig verstandelijk beperkt tot zwakbegaafd.

Elke patiënt vraagt weer een andere communicatievorm en een andere medische benadering. In de praktijk houd je je bezig met medische klachten die allemaal gerelateerd zijn aan het hebben van een verstandelijke beperking. Soms is dat vanwege een erfelijk syndroom met comorbiditeit, zoals orthopedische afwijkingen of epilepsie, en soms heeft het meer te maken met psychiatrische problemen die optreden door overvraging of een autismespectrumstoornis. Je werkt nauw samen met huisartsen, die patiënten naar je toe verwijzen op een polikliniek of met wie je in een zorginstelling samenwerkt.

Je hebt dus met een heel diverse doelgroep te maken en dat vraagt vaak om een unieke aanpak. Geen enkele patiënt krijgt een standaardbehandeling, het is echt maatwerk. Met veel geduld leg je de puzzel van symptomen, signalen en observaties. Want iemand met een verstandelijke beperking wijst soms naar zijn buik als hij hoofdpijn heeft. Of hij kan niet praten. Dat maakt het werken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking echt anders. En vooral heel erg leuk.

Over mijzelf (Mathilde Mastebroek)

Ik ben nu twintig jaar aan het werk in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Na mijn opleiding ben ik gelijk deze sector ingerold. Voor mij was de aanleiding om hiervoor te kiezen: mijn interesse in genetische syndromen en de behoefte om patiënten langere tijd te kunnen vervolgen en behandelen. Verder hou ik van het verrassende in het vak en van de creativiteit die je in moet zetten om je plannen uit te kunnen voeren. Ik had ook wetenschappelijke interesse en ben daarom ook promotieonderzoek gaan doen. Momenteel combineer ik klinisch werk, bij een polikliniek voor mensen met een verstandelijke beperking, met een onderzoeksbaan bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde. Ook ben ik dit jaar begonnen met een deeltijdopleiding tolk Nederlandse Gebarentaal.

 

Afbeelding3.png

Partners van de MFVN