Jossy van den Boogaard

In 2006 rondde ik de studie geneeskunde af in Groningen. Dat was een goed vehikel om de richting in te slaan die ik voor ogen had: een functie in public health, toegepast onderzoek én ontwikkelingssamenwerking. Het begon met een promotietraject in Tanzania, waar ik gedurende vier jaar onderzoek deed naar therapietrouw door tuberculosepatiënten en het verkorten van de tuberculose behandelduur. Ik promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ondertussen had ik ook een Master of Public Health afgerond aan de University of Liverpool en met die achtergrond vertrok ik drie jaar naar Tsjaad, waar ik een gezondheidszorgprogramma coördineerde en de moeilijkheden van het verzamelen van (betrouwbare) ‘data voor actie’ in een dergelijke setting ondervond. Hoe krijg je bijvoorbeeld een reëel inzicht in de malaria incidentie in gebieden zonder adequate diagnostische mogelijkheden, die bovendien meerdere maanden per jaar vanwege het regenseizoen onbereikbaar zijn? In mijn presentatie zal ik aan de hand van praktijkvoorbeelden vertellen hoe je met een epidemiologische achtergrond een steentje kunt bijdragen aan ontwikkelingssamenwerking.

Sinds 2014 ben ik terug in Nederland. Ik werk nu als arts infectieziektebestrijding bij GGD Groningen en als epidemioloog bij het RIVM. In 2019 rondde ik het fellowship EPIET (European Programme for Intervention Epidemiology Training) af, welke ook weer internationale carrièremogelijkheden biedt.

Jessy_vd_Boogaard.png


Jack van Horssen

In 1999 rondde ik mijn studie biomedische wetenschappen af in Nijmegen. Sinds mijn studententijd ben ik geïnteresseerd in pathologische processen die betrokken zijn bij neurodegeneratieve aandoeningen. In 2005 heb ik succesvol mijn proefschrift verdedigd aan de Radboud Universiteit. Eind 2003 startte mijn nieuwe avontuur als postdoc op de afdeling Moleculaire celbiologie en Immunologie van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, locatie VU. Inmiddels ben ik werkzaam als universitair hoofddocent en ik heb tevens aan aanstelling als gasthoogleraar aan de Universiteit van Hasselt in België. Op onze afdeling bestuderen we welke ziekteprocessen betrokken zijn bij de ziekte multiple sclerose (MS) waarbij we geïnteresseerd zijn in de ziektemechanismen die verantwoordelijke zijn voor de progressie van de ziekte en hoe ontstekingsprocessen leiden tot neurodegeneratie. Een van de onderzoekslijnen in de groep betreft onderzoek naar de rol van mitochondriën in de progressie van MS.

Al tijdens mijn studententijd was ik betrokken bij het onderwijs en ik heb in de jaren daarna steeds meer onderwijstaken gezocht en op me genomen. Tegenwoordig ben ik hoofd Bachelor geneeskunde en daarmee verantwoordelijk voor al het onderwijs tijdens de bachelorfase. Ik zal jullie tijdens de plenaire sessie uitleggen hoe mijn primaire onderzoekstaken langzamerhand naar de achtergrond zijn verdwenen en plaats hebben gemaakt een van de allermooiste academische taken, namelijk onderwijs.

Jack_van_Horssen.png