GGD en RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet zich al meer dan 100 jaar in voor een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving. Het RIVM heeft een centrale rol in de infectieziektebestrijding en in landelijke preventie- en screeningsprogramma's, voert onafhankelijk (wetenschappelijk) onderzoek uit en is een 'trusted advisor' voor de samenleving. Zo ondersteunt het RIVM burgers, professionals en overheden om onszelf en onze leefomgeving gezond te houden.

Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en) beschermen, bewaken en bevorderen de gezondheid van de inwoners van Nederland. Onder de wettelijke taken van GGD’en vallen onder andere jeugdgezondheidszorg, medische milieukunde, infectieziektebestrijding, bevolkingsonderzoeken en gezondheidsvoorlichting.

De workshop wordt gegeven door dr. Mirjam Knol, epidemioloog bij het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM, en dr. Jossy van den Boogaard, arts- infectieziektebestrijding bij GGD Groningen. In de workshop willen we je meenemen van het eerste signaal over een stijging van meningokokkenziekte serogroep W begin 2016 tot de grootschalige menACWY vaccinatie campagne onder adolescenten die in 2019 plaatsvond. Welke informatie is verzameld om tot deze beslissing te komen? Welke processen zijn doorlopen? Wat is de rol van het RIVM en wat is de rol van de GGD? En wat zou jouw rol als biomedisch wetenschapper kunnen zijn?