Renoud Marijnissen

Wat was je specialisatie/focus binnen de studie?

Afgestudeerd met Toxicologie als hoofdvak en geneesmiddelenonderzoek als bijvak.

Korte schets van je loopbaan tot nu toe

 • 2001-2007: Biomedische Wetenschappen.

  • Bijvakstage aan de afdeling Farmacie in Utrecht, in samenwerking met Numico research (nu Nutricia).

  • Hoofdvakstage bij de immunologie afdeling van Organon NV in Oss (nu MSD).

  • Activiteiten: lid opleidingscommissie Biomedische Wetenschappen en oprichtingsbestuur Aesculaaf.

 • 2007-2012: Promotieonderzoek aan de afdeling Reumatologie van het Radboudumc.

  • Onderwerp: De invloed van verschillende nieuw ontdekte T-cel gerelateerde cytokines op het verloop van ontsteking en pathologie in verschillende experimentele artritis modellen.

  • Project in collaboratie met Organon en Wyeth Pharmaceuticals.

  • Nevenactiviteiten: lid UMC-raad, PhD-council NCMLS (nu RIMLS) en lid alumniraad Radboudumc.

 • 2012-2013: Postdoc aan de afdeling Reumatologie binnen het Lab Translationele Immunologie in het UMC Utrecht

  • Onderwerp: Onderzoek naar pathways die (plasmacytoïd) dendritische cellen en Th17 profielen beïnvloeden bij inflammatoire reumatische aandoeningen, met een focus op systemische sclerose.

  • Tevens medeverantwoordelijk voor het opzetten en inbedden van een nieuw onderzoekslab.

 • 2013-2017: Projectleider (study director) en later projectmanager bij de immunologie afdeling van TNO Triskelion in Zeist.

  • Verantwoordelijk voor het opzetten en begeleiden van verschillende immuungerelateerde ziektemodellen voor biotech/ pharma bedrijven en het testen van kandidaatmedicijnen op het gebied van virale infecties (vogel)griep, immuno-oncologie en auto-immuniteit.

 • 2017 -heden:  Director, Program Manager Research bij Genmab BV

  • Verantwoordelijk voor het programma management binnen New Formats & Technology programma, waarbinnen nieuwe antistof-gerelateerde technologie wordt ontwikkeld.

  • Verantwoordelijk voor het projectmanagement van twee internationale partner projecten.

Hoe ziet een 'standaarddag' eruit?

Het doel is het waarborgen van het succes van het programma en zoveel mogelijk projecten succesvol afleveren. Het opstellen van tijdslijnen, alloceren van budgetten, formeren van projectteams, en het mitigeren van risico’s. Hebben we voldoende budget? Hebben we de juiste mensen in het team? Maken we progressie? Hebben we back-up scenario’s? Zomaar vragen die geregeld de revue passeren.

Ik ben dagelijks bezig met halen en brengen van informatie, het genereren van overzichten en het zoeken naar afstemming over de strategie met collega's binnen en buiten Genmab. Ik borduur nog steeds voort op de basis die ik tijdens mijn studie BMW heb gelegd: het basale begrip van ziektemechanismen en daarbij bruggen kunnen slaan tussen verschillende expertises (o.a. artsen, biologen) en begrijpen van hoe en waar ik kwalitatief goede informatie kan vinden.

Waarom heb je voor deze baan gekozen? Zijn je dromen uitgekomen?

Tijdens mijn stage bij Organon kwam ik voor het eerst in aanraking met de ontwikkeling van therapeutische antistoffen; ik was meteen verkocht. Ook leerde ik de rol van projectleider/ programma manager kennen: het begeleiden van compounds door verschillende fasen van een project/ programma waarbij je steeds met verschillende teams werkt en een mogelijk medicijn vanaf concept tot aan de daadwerkelijke klinische kandidaat begeleidt en de strategie stuurt. Dat leek me wel wat.

Veel later, tijdens mijn werk als projectleider bij TNO Triskelion, kwam in aanraking met verschillende Biotech bedrijven die therapeutische antistoffen ontwikkelden tegen kanker. Ik begon langzaam weer te dromen van een rol als projectmanager bij een Biotech bedrijf. Begin 2017 trok ik mijn stoute schoenen aan en solliciteerde ik bij Genmab, inmiddels een van de grootste Biotechs van Europa die antistoftherapieën ontwikkeld voor verschillende kanker indicaties. Het klikte meteen en ik kon vrij snel starten als research projectmanager in de discovery fase. Dichterbij die droom kan ik niet komen.

Heb je tips voor huidige studenten die kunnen helpen bij het maken van keuzes in hun toekomstige professionele carrière?

Iedereen is anders. Kies vooral voor de richting en de werkzaamheden waar jij energie van krijgt, luister goed, maar laat je niet gek maken door de keuzes en/of adviezen van anderen. De een plant zijn carrière nu eenmaal zorgvuldig, terwijl de ander wel ziet wat er op zijn pad komt en hoe het loopt. Uiteindelijk kun je beiden dezelfde ambitie hebben en hetzelfde carrièrepad bewandelen.


Maak gebruik van je netwerk bij het maken van keuzes, er zijn zoveel mensen die je zijn voorgegaan. Bij mijn vele zoektochten ben ik koffie gaan drinken met oud-studiegenoten en oud-collega's die ik soms 10 jaar niet had gesproken: "Wat doe jij tegenwoordig eigenlijk en welke keuzes heb je gemaakt om hier te komen?" Niemand vindt het erg om een mailtje of belletje te ontvangen en vaak is nog gezellig ook.

Renoud_Marijnissen.jpg

Partners van de MFVN